Tietoa meistä

Koulumme

Erkko-lukio on keskikokoinen lukio ja opiskelijaläheinen oppilaitos.

Erkot

Erkkojen suku on lähtöisin Orimattilasta. Kaupungin nykyisessä keskustassa sijaitsi Eerakkalan talo, jonka isäntänä oli 1800-luvun puolivälissä Juhani Eerakkala. Puolisonsa Marian (os. Kyöstilä) kanssa heillä oli viisi lasta: Johan Henrik, Kustaa, Hilda, Elias ja Eero. Lapset lähtivät kotoa maailmalle, ja talo jäi kasvavan kirkonkylän alle 1800-luvun lopulla.

Vanhin poika, Johan Henrik (J.H.), opiskeli kansakoulunopettajaksi mutta tunnetaan laajemmin runoilijana. Hänen tuotantoaan ovat mm. Hämäläisten laulu ja ”No onkos tullut kesä”.

Elias (Ruuto) toimi kulttuurikriitikkona ja suomentajana.

Tytär Hilda jäi kotitilalle huolehtimaan leskeksi jääneestä isästään. Myöhempien epäonnistuneiden avioliittojen jälkeen hän vietti eläkepäiviään tyttärensä luona Kuopiossa.

Tunnetuin lapsista oli Eero Erkko. Hän vaikutti politiikassa nk. sortokausien aikana (1899-1917),  ja hänet karkotettiin maasta kolmen vuoden ajaksi. Nuorten uudistusmielisten kanssa hän perusti 1908 Helsingin Sanomat -lehden, joka oli Nuorsuomalaisen ja Edistyspuolueen äänenkannattaja.

Eeron Erkon poika Eljas jatkoi isänsä poliittista uraa. Hän työskenteli ulkoasiainhallinnossa ennen siirtymistään Helsingin Sanomien palvelukseen. Jatkosodan päättymiseen (1944) saakka hän toimi myös politiikassa, mm. kansanedustajana ja ulkomisterinä.

Eljas Erkon poika Aatos työskenteli koko ikänsä Sanoma-konsernin palveluksessa, mm. yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. 1900-luvun lopulla hän oli useina vuosina Suomen rikkain mies.

Aatos Erkko antoi v. 1998 luvan käyttää suvun nimeä lukiomme nimenä. Taustalla tähän oli samaan aikaan tapahtunut viestinnän ottaminen koulun painopistealueeksi. Yhteistyö Sanoma-konsernin ja Helsingin Sanomien kanssa keskittyy Aatos ja Jane Erkon säätiön vuosittain opiskelijoille ja opettajille myöntämiin stipendeihin sekä viestintälinjan työharjoitteluun lehdessä.

Ruuto Erkko -stipendi