Lukiohairiö

13.08.2018

Lukuvuoden alkaessa

Aamunavaus 13.8.2018

Hyvää huomenta ja tervetuloa Erkko-lukioon aloittamaan uutta lukuvuotta!

Loma on ohi ja uuden alku on taas edessä. Lomalla meistä on varmasti moni miettinyt mitä voisin tehdä toisin, kun palaan lomalta kouluun tai työhön. Meillä kaikilla on tarve tulla paremmiksi ja saada asioita aikaiseksi.

Joskus tuntuu, että ulkoiset tekijät estävät tehokkaan työskentelyn ja järkevän toiminnan. Työelämässä näitä asioita kutsutaan ulkoisiksi kurjuustekijöiksi. Kouluun sijoitettuina ne voivat olla aikaiset heräämiset tai koeviikon stressaavuus. Kurjuustekijöitä me kaikki yritämme yhdessä poistaa enemmän tai vähemmän onnistuen. Suomessa ajatellaan usein, että niitä pitää vain kestää.

Omaa hyvinvointiaan voi kuitenkin lisätä ehkä merkittävämmässä määrin tunnistamalla ja muuttamalla ns. sisäisiä kurjuustekijöitä. Oletko miettinyt mistä johtuu asioiden viime hetkeen jättäminen tai kiire. Minä ainakin olen monesti pohtinut näitä asioita ja todennut, että ensimmäinen niistä on aina vain minusta itsestäni kiinni ja kiirekin hyvin usein myös.

Omien tapojen tarkkailu auttaa meitä muuttamaan niitä. Eräässä artikkelissa todettiin: ”Kaikki, mitä omassa elämässä tekee, vaikutta myös työhyvinvointiin, ihminen voi vaikkapa vaikuttaa siihen, paljonko hän nukkuu, miten syö tai pitääkö taukoja työssään. Jo minuutin tauko vaikuttaa työhyvinvointiin.” Ja mm. nauru vaikuttaa hyvinvointiimme. Nauru antaa voimaa kohdata asioita, viisautta ottaa askel taaksepäin ja kykyä ihmetellä elämän kummallisuuksia. Nauru on myös tarttuvaa, se yhdistää ihmisiä ja lisää myönteistä vuorovaikutusta.

Jutun ajatus omaan hyvinvointiin vaikuttamisesta voidaan yleistää myös kouluun. Koulussakaan ei tarvitse puristaa kaikissa asioissa hampaat irvessä. Oman toiminnan tarkkailulla ja ennakoimisella voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tämä edellyttää meiltä oman toiminnan miettimistä ja sen muuttamista suunnittelulla.

Toimintamme muuttumista edesauttavat kysymykset itsellemme. Niihin annetut vastaukset ovat tärkeitä, mutta vastauksia seuraava toiminta vielä tärkeämpää, koska vain toimimalla voin vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen ratkaisevasti.

Artikkelissa kysyttiin eri alojen työntekijöiltä mitä he lupaavat uuden syksyn alkaessa. Tässä lupauksia: Pankin konttorinjohtaja päätti pitää kiinni kahvitauoista, taksikuski lupasi pitää auton siistinä. Konsultti yrittää oppia kuuntelemaan paremmin.” Nyt uuden lukuvuoden alkaessa on hyvä hetki kysyä sinulta: Mitä sinä lupaat itsellesi nyt koulun alkaessa?